Ivar Arpi: När kön är viktigare än kompetens

Ivar Arpi: När kön är viktigare än kompetens

När kön är viktigare än kompetens… Ivar Arpi är journalist, författare och samhällsdebattör. Han inledde Oikos’ seminarium denna helg med att tala om så kallad Woke-kultur och genderinflytande och det hot dessa fenomen utgör mot den akademiska friheten.

Annons

Detta handlar bland annat om att köpa ut män från exempelvis lärosäten och istället få in kvinnor. Det handlar om att få till ”rätt” proportioner mellan män och kvinnor – inte den bästa forskningen.

Det finns en målsättning från regeringens sida om att ha ett visst antal kvinnor. Kön är viktigare än kompetens. Man talar om ”sociala konstruktioner” och rör sig bort från vetenskapen till förmån för identitet.

Jämför man Sverige med USA, ser man exempelvis att förändringarna sker inifrån i Sverige. Det är regering och professorer som driver på. I USA sker förändringarna under press från studenter. Där är universiteten oberoende.

På politisk nivå var den tidigare ledaren för Folkpartiet Bengt Westerberg pådrivande mot den politik vi ser idag och som varje regering sedan har fortsatt att implicera.

Om man ger sig ut i ”kulturkampen” blir man i regel tystad. Många vill inte ens ta debatten i det offentliga. Även Arpi har tystats och han ser problemen när samhällsfunktionerna – inte minst skolan – är genomsyrade av folk med politiskt korrekta åsikter.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!