Nyköping: Knappt någon talar svenska i skolan

Nyköping: Knappt någon talar svenska i skolan

På Brandkärrsskolan i Nyköping har 98 procent av eleverna ett annat modersmål än svenska, vilket gör att undervisningen måste anpassas. Studieresultaten på skolan är lägre än riksgenomsnittet. Det skriver SVT.

Annons

Rektor säger sig inte exakt veta vad det dåliga resultatet kan bero på – kanske språksvårigheter. Men mest tror hon på ”socioekonomiska faktorer”. Nu provar man att vända den negativa spiralen med förlängda skoldagar.

På Brandkärrsskolan går elever från förskoleålder upp till årskurs tre, sammanlagt 180 barn. I början av 2000-talet hade skolan en stor blandning av modersmålsspråk, nära 30 stycken, men nu är 85 procent somalier. På rasterna talas somaliska.

”Svenska är ju så klart ett språk som används även i Brandkärrsskolan, men det är klart att somaliskan tar sin plats för du använder ju det språk som ligger dig närmast till hands när du leker med kamrater.” Det säger Malin Thunström, rektor på Gruvans skola där Brandkärrsskolan ingår.

Bristande kunskaperna i svenska bland eleverna gör att lärarna på skolan behöver ha ett annat upplägg på lektionerna:

”Vi tar geometri som exempel. Eleverna kanske inte vet skillnaden mellan en kvadrat och en rektangel. Det som en elev som har svenska som modersmål har tränat på hemma i ett samtal.” Det säger rektorn.

Christopher Jarnvall

Bild: Skärmdump SVT

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!