Sverige: Nu utdelar 13-åringar nackskott

Sverige: Nu utdelar 13-åringar nackskott

En 13-åring skall ha skjutit en yngre man i huvudet. Mannen överlevde men tappade talförmågan. Men hur kommer det sig att vi i Sverige numera har unga tonåringar som skjuter ihjäl andra? Låga straff och överlastade poliser? Jag talar med Denice Westerberg på Riks om detta.

Annons

En orsak är att drogerna flödar och kriminella gäng använder sig av ungdomar för att göra de ”våta” jobben. Är man under 15 år kommer man enkelt undan rättvisan och slipper fängelsestraff. Vi har ett rättssystem som ligger hopplöst efter, riksdagen gör för litet – även om högerpartierna vill skärpa strafflagen. Vänstern vill ägna sig åt ”förebyggande” istället för straff.

Det visade sig också i detta specifika fall att skolan hade varnat men Socialförvaltningen brydde sig inte om att följa upp varningen. Ofta begås brotten av tonåringar som är involverade i narkotikahandeln. Det handlar om snabba pengar – trots att de skulle kunna leva ett lagligt liv. Och vi har inte straff som avskräcker.

Christopher Jarnvall

Lyssna på samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!