Vindkraftindustrin hotar boende och hela familjeföretaget

Vindkraftindustrin hotar boende och hela familjeföretaget

På skogshöjderna utanför Simonstorp ett par mil norr om Norrköping bor familjen Doggsen. Deras lilla gård och hela verksamheten de bedriver där, hotas nu av av en storskalig vindkraftindustri, som Holmen vill bygga. Drygt 30 vindkraftverk – nästan 300 meter höga. Livsmiljön för hundratals människor hotas nu på samma sätt i norra Östergötland.

Annons

Anna Doggsen och hennes man Janne köpte den lilla gården för 15 år sedan. Här tar de hand om vanvårdade hundar men även hundar som tjänstgör i myndigheter som Försvarsmakten. Här bedriver de också en attraktiv öppenvårdsverksamhet för barn och ungdomar. I den verksamheten är markerna och lugnet viktiga. Totalt handlar det om tiotalet sysselsatta i företaget.

Anna Doggsen berättar att det handlar om högkänsliga barn och även djur. Därför är det avskiljda läget viktigt. Men nu hotar miljardföretaget Holmen att slå sönder hela livsmiljön för familjen och deras företag. Enorma vindkraftverk skall byggas.

Från början ville Holmen bygga 77 vindkraftverk – vart och ett nästan 300 meter högt. I den senaste ansökan har man dragit ned antalet till drygt 30 stycken. Däremot har förhållandena försämrats för familjen Doggsen, som kommer att få de mastodontiska kraftverken alldeles inpå knuten.

Dessutom vill Holmen dra transportvägar alldeles i närheten av deras gård och de närmaste kraftverken kommer att ligga endast 750 meter från boningshuset – men ännu närmare den friluftsmiljö som är helt avgörande för verksamheten.

Anna Doggsen låter ledsen när vi talar med henne. Men inte uppgiven. Hon är fast besluten att kämpa emot, bland annat via föreningen ”Rättvisa vindar” som hon var med om att starta i Norrköping. Den har nu blivit stor. Många drabbas av det vindkraften ställer till och alltfler ansluter sig till motståndet.

En som dock har sagt sig vara positiv till vindkraft i Norrköping är kommunstyrelsens ordförande , socialdemokraten Olle Vikmång. Hans familjegård var först hotad av Holmens  vindkraftindustri, men det projekterade området flyttades sedan i den nya planen. NB Nyhetsbyrån har sökt Vikmång för en kommentar, men han har inte återkommit.

I Norrköping ser åsiktsfördelningen mellan partierna ut så här:

Annons

Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för. Moderaterna är inte emot, men hänvisar till äganderätten. De vill att Holmen skall komma överens med berörda grannar. Sverigedemokraterna är inte heller emot, men vill ha ett säkerhetsavstånd på tio gånger verkets höjd – samma regler som gäller i Tyskland. Liberalerna är emot. Kristdemokraterna vet inte.

Christopher Jarnvall

Bild: Privat

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!