Samma pension – oavsett man jobbat eller gått på bidrag

Samma pension – oavsett man jobbat eller gått på bidrag

I praktiken finns inget försörjningskrav på den som tar hit släktingar från utlandet. De får bidrag eller äldreförsörjningsstöd (ÄFS) från dag ett. Den som istället jobbar ett helt liv för låg lön får knappt ihop till en pension.

Annons

Opinionsjournalisten Rebecca Weidmo Uvell skriver om detta i sin blogg.

Många utrikes födda kommer till Sverige sent i livet. De jobbar aldrig utan går på bidrag och när de blir 65 får de ÄFS. Nästan 1,2 miljarder betalas ut varje år. Siffran har stigit med 120 procent på tio år.

När man väl har beviljats stödet kan man vistas i hemlandet utanför EU i upp till tre månader utan att bli av med det.

Har man däremot arbetat ett helt liv i Sverige för låg lön får man visserligen marginellt mer i pension – det handlar om några hundralappar per månad – men det motiverar knappast till en arbetsinsats.

Idag betalas cirka 1,5 procent av ÄFS ut till äldre födda i Sverige. Det handlar totalt om 16-18 miljoner. Resten – nästan 1,2 miljarder – går till äldre, i regel födda utanför EU: Syren, Irak och Somalia toppar.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!