Cancerfondens attityd gör att folk fortsätter att röka

Cancerfondens attityd gör att folk fortsätter att röka

Anders Milton är ordförande i Snuskommissionen. Han skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten, att Cancerfondens generalsekreterare underminerar arbetet mot cigarettrökning genom att inte anpassa sin analys efter vetenskapen. Varför pekar man på att snus är cancerframkallande?!

Annons

Det finns inget samband mellan snus och cancer, menar Anders Milton. Cancerfonden har visserligen slutat tala om cancer i samband med snus – men lika fullt fortsätter man att behandla snus som om det vore lika farligt som cigaretter. Cancerfondens fokus har nu i stället förskjutits till nikotinet och att det skulle vara farligt.

Metoden liknar den som SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) använde i en rapport och som dömdes ut som forskningsetiskt tvivelaktig. Övergången från snus till cigaretter är i det närmaste obefintlig – 96 procent av alla rökare börjar med cigaretter direkt, inte andra tobaksprodukter.

Däremot finns det ett annat samband: Av snusarna började 56 procent med cigaretter och övergick sedan till mindre farliga produkter. Av dem som söker alternativ till rökning har 2/3 blivit rökfria tack vare snuset.

Milton avslutar: Om man börjar med att säga som det faktiskt är skulle det gå att gemensamt bekämpa rökningen. Cancerfondens nuvarande metoder leder bara till att de som behöver hjälp att sluta röka slår dövörat till.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!