IS-kvinnor borde inte få återvända till Sverige

IS-kvinnor borde inte få återvända till Sverige

Fyra kvinnor som har anslutit sig till IS är nu på väg hem till Sverige med sina nio barn. Dessa kvinnor har frivilligt valt att ansluta sig till den värsta mördarsekten vi skådat i modern tid. De har förbrukat sin rätt att kalla Sverige sitt hem. Om de har dubbla medborgarskap borde det svenska medborgarskap upphävas, skriver opinionsbildaren Emmie Mikaelsson. Nyhetsbyrån publicerar debattartikeln i sin helhet nedan.

Annons

I Danmark förra året valde man att dra in medborgarskap för två ISIS återvändare. De två personerna som omfattades av lagen hade dubbla medborgarskap. I Sverige borde vi införa samma typ av lag. Om du ansluter dig till en mördarsekt som aktivt arbetar för att förgöra västerländska samhällen, då har du förbrukat din rätt att bo här. 

Den norska regeringen kom överens förra året om att dra in uppehållstillståndet för människor som anslutit sig till ISIS. Detta gäller både permanenta och tillfälliga uppehållstillstånd. I Sverige tar vi fortfarande inte krafttag mot terrorister. 

Nu när dessa IS-kvinnor återvänder till Sverige kommer de att bemötas av polisen, SÄPO, socialtjänsten och Migrationsverket. Därefter kommer de att utredas för brott. 

Problemet är att många IS-anhängare inte får straff när de återvänder. Det är inte olagligt att delta i terrororganisationer i Sverige. En del kvinnor som återvänt har fått sina barn omhändertagna, men de åtalas sällan för brott. Det är olagligt att begå specifika brott, men det är svårt att bevisa att brotten har begåtts. De som har dömts har ofta lagt upp halshuggningar och liknande på sociala medier. 

I våra grannländer har man hårdare terrorlagstiftning där det exempelvis är olagligt att främja, finansiera eller uppmana till terrorbrott. 

Människor som anslutit sig till en organisation som mördar barn, våldtar kvinnor och bränner människor levande borde åtalas för terrorbrott. Även om man inte har direkt deltagit i strid så främjar man den agendan när man valt att ansluta sig.  Dessa människor utgör även ett säkerhetshot om de får återvända till Sverige. 

Vi borde inte bara stärka lagstiftning och göra det olagligt att delta i terrororganisationer. Vi borde även upphäva uppehållstillstånd och medborgarskap för de som deltar i IS.

Annons

Emmie Mikaelsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!