Anmälda våldtäkter utreds inte

Hem Fokus Anmälda våldtäkter utreds inte
Anmälda våldtäkter utreds inte

Mellan åren 2014-2016 halverades i det närmaste antalet anmälda våldtäkter som ledde till åtal. Under hösten har flera larmrapporter kommit om hur polisens resursbrist leder till att man inte har tid med att utreda denna brottslighet. Justitieminister Morgan Johansson har krävt att polisen skall prioritera om för att kunna ta tag i de grövsta sexualbrotten. Vad polisen skall prioritera bort har det ansvariga statsrådet inte lyft fram.

Annons

I södra Stockholm har polisen en ansträngd situation. Flera mordutredningar tar en stor del av polisens utredare i anspråk, och andra grova brott hinner inte utredas. Bland de anmälda brotten som nu samlas i hög hos polisen finns drygt 50 våldtäkter, varav flera med barn som offer. I de allra flesta fallen finns dessutom namngivna misstänkta gärningsmän.

Tillsammans med andra grova brott som inte utreds aktivt av polisen finns det i dagsläget över 100 anmälda brott där polisen saknar tillräckligt med utredare för att kunna göra sitt arbete.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!