Svårt att få bostad för vanliga köande

Hem Fokus Svårt att få bostad för vanliga köande
Svårt att få bostad för vanliga köande

Om man talar med ett par mellansvenska, medelstora kommuner – exempelvis Nyköping och Karlstad – upptäcker man att det inte är så lätt att hitta en hyresrätt i det kommunala utbudet. I Nyköping tar det enligt uppgift från det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshem två till sex år i kön. Det verkar inte bli lättare, även om man kommer från utlandet som migrant. Däremot har det, enligt uppgift till Nyhetsbyrån, i alla fall tidigare varit så, att de ekonomiska kraven på migranter har varit lägre än på andra (svenskfödda) i kön.

I Karlstad, där kommunen nyligen har träffat en uppgörelse med flera bostadsbolag om en speciell kö för migranter, kan det vara lättare att få en bostad. I alla fall om man är ’nyanländ’. Nu har man upprättat en specifik kö för nyanlända. En särskild kvot, alltså. Den kön är, enligt uppgift från Karlstad kommun, förbehållen just migranter, som kommit till Karlstad. Där går även kommunen in och ger ekonomiska garantier till bostadsbolagen. Om man inte tillhör den fastställda kvoten, kan man inte ställa sig i den kön.

Om man i övrigt letar bostad i Karlstad, utan att tillhöra kvoten ’nyanlända’, finns det dessvärre inte så mycket att välja mellan, som det ser ut. Man kan leta på KBAB:s hemsida. Där ligger just nu (30 oktober 2017) fem lägenheter ute. Hyran kostar från drygt 4.000 kronor i månaden till drygt 6.000 kronor och antalet intressenter varierar från 50-60 till drygt 260 per lägenhet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!