Ambulanspersonal blev växeltelefonister

Hem Fokus Ambulanspersonal blev växeltelefonister
Ambulanspersonal blev växeltelefonister

Under ett kvällspass i oktober stod Sala i norra Västmanland utan sin ena ambulans. Ambulansbesättningen hade kallats till Västerås för att jobba i växeln på larmcentralen, där det saknades personal den kvällen.

Ambulansberedskapen i Sala kommun halverades under fem timmar en onsdag i oktober. Enligt en avvikelserapport från ambulanssjukvårdens skyddsombud i Region Västmanland tjänstgjorde besättningen till Salas ena ambulans som växeltelefonister mellan klockan 17 och 22 den aktuella kvällen.

Vid den aktuella tidpunkten kallade Region Västmanland inte in någon extra resurs i ambulansverksamheten. Detta ledde till att personalbrist i larmcentralens växel skapade en avsevärt lägre beredskap än vanligt just den kvällen i Västmanlands norra länsdel.

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!