Afghanska asylanter – ett perspektiv

Hem Fokus Afghanska asylanter – ett perspektiv
Afghanska asylanter – ett perspektiv

Sedan början av augusti har ett större antal afghanska ’ensamkommande’ demonstrerat på olika platser i Stockholm. Ivrigt understödda av allsköns vänsteraktivister. Från Ung vänster och AFA till en eller annan riksdagsledamot med sviktande omdöme. Igår hade de en demonstration på Centralstationen i Stockholm. Tillståndet var sökt och beviljat mellan klockan 17 och 18 men demonstrationen drog ut på tiden under kvällen. Sedan dök förstås AFA upp… framåt sena aftonen.

Annons

Polisen var där. Som vanligt. Den polis vi skattebetalare finansierar för att den skall skydda oss, utreda brott, hålla ordning. Och – när så är påkallat – ge svenska medborgare tillstånd och rätt att demonstrera. Den självklara rätten är nämligen förbehållen oss medborgare, inte vem som helst. Om nu någon trodde annorlunda…

Diskussionen kom till slut – absurt nog – att mest handla om huruvida det var polisen eller fastighetsägaren på Centralen – Jernhusen – som kunde bevilja tillstånd för demonstration… Sedan drog media även på med bevakningen av utvisningen av tiotalet afghaner från migrationsverket i Göteborg. Som grädde på moset. Skrik, protester, det vanliga vänsterfolket som inte accepterar rättsstatens beslut. Och media bevakar och gör drama av det hela.

Det var dock uppenbart av kommentarsfälten på sociala media, att människor börjar tröttna rejält på detta spektakel med de afghanska ’ensamkommande’. Oavsett man känner för dem eller ej. Det finns en lag att följa. Den gäller, hur mycket de ’ensamkommande’ och deras supportrar än demonstrerar och bråkar.

Jag drog mig åter till minnes fyrtiotalet afghanska tolkar, som tjänstgjort med svensk trupp i Afghanistan. Bra, utbildat folk med en självklar rätt att få asyl i vårt land. De har gjort en insats för våra styrkor, de lever därför under verkligt dödshot.

Ingen, förutom Sveriges Veteranförbund-Fredsbaskrarna (SvFF) och en handfull krafter med känsla för vad som är rätt och riktigt, har höjt rösten till förmån för tolkarna. Hälften av tolkarna har nu fått uppehållstillstånd i Sverige. Resten lever ännu i förskingringen. Sveriges Veteranförbund har med hjälp av bidrag lyckats skaffa advokathjälp till tolkarna. Allt har gått rätt till, lagen har följts och så kommer man att fortsätta.

Läs gärna tolkarna.se

Själv kommer jag att fortsätta ge pengagåvor och annat stöd till hjälp åt SvFF:s arbete för våra tolkar. Lika självklar som den hjälpen känns, lika självklart känns det att svensk lag skall följas. Även när det gäller de ’ensamkommande’. Annars faller rättsstaten samman och den ordnade migrationen med den.

Annons

Sedan må Vänsterpartiet, Miljöpartiet och dess obskyra svansar tjuta ikapp bäst de itter. Till enorma kostnader för skattebetalare och på bekostnad av andra samhällsfunktioner som polisen i stället borde lägga kraft på.

Chr J

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!